Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

« Ανάστημα κανονικόν. Πρόσωπον εις το οποίον ημιλλάτο η αρμονική αναλογία των μερών με την γλυκύτητα της εκφράσεως. Από τους γαλανούς οφθαλμούς του διεχύνετο μία ακτινοβολία, όμοια με το ανοιξιάτικο γλυκοχάραμα. Και το ακτινοβολούν εκείνο πρόσωπο εστεφανούτο από χιονόλευκη συμμετρικήν γενειάδα. Ήτο ωραία Βιβλική μορφή»* 

Ο Άγιος Νεκτάριος πρωτοήρθε στα νησιά των Βορείων Σποράδων το 1892 . Στη Σκόπελο φιλοξενήθηκε στο σπίτι του εφημέριου της Φανερωμένης π. Βασιλείου Αθανασιάδη.

Μέχρι λίγους μήνες πριν αφήσει τη Ριζάρειο σχολή , ο νους του και ο πόθος του ήταν στη Σκόπελο. Εκεί σκόπευε  να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σχεδία κ προγράμματα... Ο Θεός για άλλα τον πληροφόρησε. Και ο Άγιος της αγάπης πως να επιμείνει στο δικό του!

Εις επιστολήν του προς την οσίαν Ξένην, αποσταλείσαν τον Δεκέμβριον του 1907, γράφει σχετικώς: «Ο νους μου και ο πόθος μου εισίν αλλαχού, εις τον Πρόδρομον της Σκοπέλου, αλλά μία φωνη ενδόμυχος μοι λέγει, ότι ανέλαβες καθήκοντα εις την Αίγιναν και οφείλεις να εκπληροίς αυτά, μένων εις την Αίγιναν».

Έτσι κι έγινε. Είμαστε όμως βέβαιοι πως ο νους του Αγίου Νεκταρίου είναι και στη Σκόπελο καθώς  είναι στο πλευρό μας κάθε φορά που τον ζητούμε δια των προσευχών μας. 

 

* περιγραφή ενός εκ των μαθητών του Αγίου Νεκταρίου όσο ήταν διευθυντής της Ριζαρείου σχολής κατα τα έτη 1894-1908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου