Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η ΚΥΡΑ- ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ



sarakosti1Έφτασε  η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής.
Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παράσταση της Κυράς Σαρακοστής!
 Η Κυρά Σαρακοστή λοιπόν είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που έπαψε να τηρείται στις μέρες μας . Στην ουσία είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γιαυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση.
Έτσι την Κύριακη 26 φεβρουαρίου στο πνευματικό κ¨εντρο της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης τα παιδιά του κατηχητικού σχολέιου , υπό την καθοδήγηση των κατηχητριών έφτιαξαν τη δική τους κυρά σαρακοστή ! 
Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και όρεξη για δημιουργία από όλα τα παιδιά .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου